Представяне на книгата на Светлозар Попов "Корабоплаването в праисторията"

Миналата седмица се състоя представянето на книгата на Светлозар Попов „Корабоплаването в праисторията“.

 

Представянето се състоя в Арт-залата на радио Варна и бе открито от Яни Янев – Председател на новосъздаденото сдружение  „Варненски халколитен некропол“. Разбираемо е, че тази книга възбуди интереса на морската общност.
 
От самата презентация стана ясно, че книгата далеч надхвърля представата ни за нещо, което можем да прочетем за кратко време. По-скоро, това представлява един научен труд, изпълнен с много факти, но и предположения. Самият проф. Борис Атанасов преброява 55 „хипотези“ в книгата, които са допуснати от автора. Интерес за българската морска общност представлява доказването от българските учени и описано в книгата, че корабоплаване в Черно море е имало далеч преди II-то хилядолетие пр.новата ера, т.е. далеч преди да се появят елените по тези морски брегове. Доказателството дошло от намерените каменни котви, чиито химичен състав бил същия като на скалите от районите на Балчик и Калиакра, а не от Средиземноморието, което би било логично, ако тези кораби идваха отдалеч. Да не говорим за интересния факт, че котви с два отвора не са се срещали никъде другаде по света, освен по нашето крайбрежие.
 
За илюстрация на корицата е избрана част от златната чиния на гроб No.4 от Варненския некропол, изображението на която наподобява халколитен ветроход. Дали това е така, авторът оставя на всеки сам да си реши след като затвори последната страница на книгата.